sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Kultainen Kulkuri (IC 73, Helsinki – Kuopio)

Ravintolavaunun evoluutio on kulkenut täyden ympyrän. Kuten Dubliniin avatut australialaisvalmisteiset irlantilaispubit, myös Kultainen Kulkuri yrittää imitoida ravintolavaunun tunnelmaa – junassa.

Avecra on palkannut jonkun, ehkäpä Risto Nurisalon itsensä, toteuttamaan TV2:n maalaiskomedioiden iloista ilmettä vaunuihinsa. Baarin logo on kuin suoraan Kummelista. Tavoiteltua takavuosikymmenten henkeä tämä kolmiulotteinen fonttikimara ei edes yritä saavuttaa. Omalla tavallaan siinä on jotain kunnioitettavaa.

Retromenu on saavuttanut myös raideliikenteen ja yllättäen vasta junasta saa aitoa kekkoslovakialaista perinneruokaa. Mainosjulisteessa markkinoidaan ateriakokonaisuutta: ”Klassikot matkan varrelta – lihapullat muusilla ja 1-olut 10,00”. Mantereen ravintolat ovat turmelleet nostalgiaruokalistansa kaikenlaisilla erikoisoluilla, mutta Kulkurissa on oivallettu asian ydin. Pilsneriähän sen olla pitää.

Kalustukseltaan baari on niin kuin pitääkin. Lakatut pyöreäkulmaiset pöydät odottavat joulumatkalla olevia juoppojansa. Liikaa heitä ei ole, mutta tarpeeksi. Parin tuopin jälkeen herrat alkavat tehdä tuttavuutta rouvien kanssa. Lomaromanssin kanssa on vähän kiire, mutta mikä tahansa on parempi kuin perillä Mäntyharjulla tai Iisalmessa odottava sukulaistapaaminen. Savon murre raikaa vapautuneesti, kunnes on aika laittaa suu säppiin ja murjottaa pyhien yli.

Kaikkien ravintolavaunujen tavoin Kulkurikin tarjoaa Hartwallin juomia. Siiderinjuojaa hemmotellaan Upciderin ohella Strongbow-tölkeillä. Inflaatio on ottanut Avecran hinnat kiinni eikä kiskoilla kiskominen ole enää juurikaan kalliimpaa kuin peruskallioon ruuvatuissa helsinkiläisbaareissa.

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oho, tölkeillä. Olivatko ihan 0,5l/4,7%? Ärsyttää baarien pullot toisinaan. Ja kun niistä kiskotaan kovia hintojakin.

Teologi kirjoitti...

Puolen litran tölkki. Helsingissä voi olla tyytyväinen, jos saa 0,5 litraa mitään siideriä, jopa Golden Capin rotanmyrkkyä, samaan hintaan. Tosin voi olla, että Avecra on vuoden vaihtuessa nostanut hintojaan. Silti hintaero on kaventunut.

Katsotaan nyt, mitä lama ja alenevat vuokrat vaikuttavat kiinteiden ravintoloiden hintoihin.

Anonyymi kirjoitti...

Nyt Teologi juopottelemaan lisää! No updates makes Jack a dull boy...
Perusta keräys, jossa vaadit ihmisiä antamaan rahaa jaloon harrastukseesi. Mistä me insinöörit muuten saamme tietää, että millaista baareissa oikeasti on?

Teologi kirjoitti...

Arvoisa Anonyymi alkoholisti-insinööri, ei ole ongelma rahan puutteessa ja baarejakin on jonossa blogiin noin kuukauden ajalta, mutta kun tämä saatanan työelämä on niin hektistä. Hyvä, että ehtii Facebookissa roikkua ja toisten blogeja lukea.

Seuraavaksi on tulossa arvioita parista kuopiolaisesta mestasta.