lauantai 3. tammikuuta 2009

Olutkellari (Hallituskatu 3)

Vironniemen empirekortteleihin on joskus unohtunut laaja ja sokkeloinen maanalainen tila. Sinne tehtiin baari, jossa laulettiin hevikaraokea ja jolle annettiin nimeksi Hevimesta, kunnes ymmärrettiin, että se muistuttaa maailmaa liikaa omistajastaan, Jouni Lanamäestä, ja hänen kotikaupungistaan. Joka on Oulu. Konsepti uusittiin.

Olutkellari on pienpanimo-oluiden erikoisravintola, jonka sisällä on tuhat pientä ja vaikeasti löydettävää huonetta. Sisustusratkaisuna on käytetty renessanssikalustoa, jonka pienet kädet ovat koonneet Intiassa. Tuolinselkänojat pröystäilevät muhkein niitein. Pöytiin on kaiverrettu koneellisesti poranterän lipsahduksilta näyttäviä uria, joiden pitäisi kukaties matkia madonsyömiä jälkiä.

Joulukuinen torstai-ilta on tukkoinen, sillä baariin on tullut aivan liian useita ihmisiä "lystikkäissä" juhla-asuissa. Olisiko tarkoituksena ollut näyttää burleskilta? Tässä tapauksessa se on ymmärretty siten, että pikkujoulukansan tulee käyttää lierihattua ja liivejä. Onneksi ei ole enää 90-luku. Silloin lierihatun lisäksi kaikilla olisi päässään valtava afroperuukki.

Pehmeä ja helposti sulava viihdejazz soi taustalla.

Olutkellarin ahdistavan muotoilun hyvittää pieneltä osaltaan kaupungin ja ehkä koko maan laajin siiderilista. Lasiin osuu kampanjatuotteena tarjoiltu Stadin Panimon Real Cider. Aitous on niin uskomatonta, että siideri maistuu oluelta, johon on liuennut yksi nallekarkki. Sinänsä kunnioitettavaa, mutta kyllä maullakin on toisinaan väliä.

Vanha sääntö, joka pitäisi aina muistaa: vältä kaikkea, jossa on sana "stadi".

Ei kommentteja: