sunnuntai 16. marraskuuta 2008

Sawadee Thai Cuisine (137 Newark Ave, Jersey City, NJ, USA), Rolon’s Bar (242 Bay St, Jersey City, NJ, USA)

Matala ja epämääräisesti 1950-luvun Keravaa muistuttava Jersey City on täynnä fuusiokeittiötä. Kaupunkilaiset ovat tottuneet kiinalais-meksikolaisiin ruokiin ja kaikkeen Kaukoidän kattaukseen. Sawadee Thai Cuisine on tyylikkäämmästä päästä kaupungin kyökkivalikoimaa.

Ruoka on taiten valmistettua, jos kohta muutamat annokset edustavat Thaimaan ruokakulttuuria vain hennoin aasinsilloin. Lautasella loikoilee periamerikkalaista grillikylkeä ainoastaan thaikastikkeella höystettynä.

Viinilistalla on jenkkiviinejä. Smoking Loon Cabernet Sauvignon on kelpo ruokaviiniä – jos ei muuten, niin hervottoman nimensä perusteella.

Jersey City on vahvasti espanjankielinen. Rolon’s Bar on sen ytimessä. Erie- ja Bay-katujen risteyksessä sijaitsevasta baarista ei ulkopuolelle näy kuin keltainen seinä ja jokunen Corona-mainos. Oven takana väijyy karu interiööri, jonka hevosenkengän muotoista baaritiskiä reunustaa äänekäs meksikolainen jerseyläisjoukkio.

Geneerinen meksikolaisiskelmä kilisee ikuisesti taustalla. Havaijipaitainen, tuuheaviiksinen baarimikko anniskelee yleisölle Heineken- ja Corona-pulloja. Yhtäkkiä Vermont on hyvin kaukana: siideristä ei tiedetä mitään, jos kohta ei englannin kielestäkään.

When in Rome, do as the Romans do. Huolellisesti artikuloidulla tilauksella miekkonen saadaan kaivamaan jäiden seasta kaksi pulloa Coronaa, jotka ovat niin halpoja, että ne ovat melkein ilmaisia. Heti perään hän ohentaa muovirasiallisen limelohkoja pihtien kanssa. Valkoista pohjoiseurooppalaisuutta hehkuvat turistit sulautuvat latinalaiseen baarikansaan yllättävän vaivattomasti. Juoruilun ja pullojen kallistelun universaali kieli ylittää kaikki kulttuuri- ja roturajat.

Ei kommentteja: